Nie lubisz kaszy jaglanej? Wypróbuj przepis Ani Starmach na pyszną jaglankę!
Nie wszyscy lubią kaszę jaglaną, jednak ta przyrządzona w formie jaglanki według receptury Ani Starmach przypomina smakiem i konsystencją budyń, więc warto zaryzykować i choć raz ją przygotować.
Przepis Ani Starmach na jaglankę
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 200 ml wybranego mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
- 1 banan
- 100 g świeżych bądź mrożonych malin (lub innego ulubionego owocu)
- łyżka miodu
- łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Najpierw dokładnie przepłucz kaszę, a następnie umieść ją w rondelku. Do kaszy dodaj mleko, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Warto zamieszać parę razy, by kasza nie przywarła od naczynia. Po tym czasie, gdy mleko już wsiąknie w kaszę, przełóż całość do dużej miski lub misy blendera kielichowego, dodaj banana i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Migdały podpraż na patelni (możesz też dodać do jaglanki płatki niepodprażone). Kaszę przelej do miseczek, dodaj na wierzch owoce, płatki migdałów i polecaj całość miodem.
Smacznego!